Duurzaamheid

Dat zit in ons DNA

Wij zijn de bron van een gezond leven. Niet alleen omdat we iedereen in de wereld toegang geven tot gezond, voedzaam en lekker eten. Maar ook omdat we op een duurzame en innovatie manier onze vruchtgroenten telen. Wij geloven namelijk dat de Nederlandse glastuinbouw een sleutelrol vervult als het gaat om een gezonde én duurzame manier om te wereld te blijven voeden.

Samen met onze telers kijken we kritisch hoe we dat kunnen doen. In de hele keten: van teelt tot aan verpakkingen. We telen efficiënt met een maximale opbrengst, we gaan zuinig om met energie en water, we laten niets verloren gaan, we kiezen voor duurzame verpakkingen en we doen iets terug voor de maatschappij.

Duurzaamheid
Cutout

Wij telen efficiënt

Onze vruchtgroenten groeien in de kas: daarin kun je de omstandigheden goed controleren, zodat de groenten optimaal kunnen groeien.  We verwennen de plant met water en voeding. Dat doen we allemaal in precies de juiste hoeveelheden, zodat we niets verspillen. Bovendien benutten we op deze manier elke hectare optimaal. Dankzij onze innovatieve en efficiënte teeltmethoden zorgen we voor een maximale opbrengst per vierkante meter. Daardoor blijft er meer ruimte over voor echte natuur.

Om onze teelt gezond te houden, zetten we natuurlijke vijanden in tegen schadelijke insecten. Soms is dat niet voldoende: dan gebruiken we natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. We gebruiken dan een lage hoeveelheid werkzame stof per kg product.

Een aantal telers gaat nog een stapje verder en kiest voor biologische teelt

Wij telen efficiënt
Cutout

Zuinig met water

Onze vruchtgroenten groeien het beste met voldoende water. Onze telers gebruiken hiervoor regenwater. Er valt in een jaar evenveel regen als de planten nodig hebben. Onze telers vangen dat op en leiden het naar de plant. Het water dat over is, wordt weer opgevangen, gefilterd en opnieuw gebruikt. Zo zijn we zuinig met water. Geen druppel gaat verloren. Op die manier hebben we slechts 6 liter water nodig voor een kilo vruchtgroenten. Vergelijk dat maar de teelt in de volle grond, waar maar liefst 60 liter water nodig is voor een kilo opbrengst.

Zuinig met water
Cutout

Watergebruik in de kassen

 • 60 liter

  In volle grond

 • 40 liter

  In plastic kas in Zuid-Europa

 • 10 liter

  In kas met regenwater opvang

 • 6 liter

  In ons gesloten systeem met substraat

Cutout

We telen energiezuinig

Wij zijn ons bewust van de impact van onze teelt op het klimaat. We willen zo min mogelijk CO2 uitstoten, maar hebben wel energie nodig om onze kassen te verwarmen en belichten. Daarom kiezen we enerzijds voor zoveel mogelijk alternatieve energiebronnen, zoals aardwarmte, biomassa en restwarmte uit andere industrieën. Ruim de helft van ons areaal is aangesloten op een duurzame warmtebron. Aan de andere kant zorgen we ervoor dat we zo efficiënt mogelijk om gaan met onze energie. Zo gebruiken we klimaatschermen in de kas om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden.

Elke teler wekt zijn eigen elektriciteit en warmte op met een WKK, een mini-energiecentrale op aardgas. De CO2 die bij het proces ontstaat, hebben de planten nodig om te groeien. In de overgang naar een fossielvrije toekomst is dit een maximaal efficiënte manier om fossiele brandstoffen te gebruiken. Win-win-win!

We telen energiezuinig
Cutout

energie in cijfers

 • Telers zijn aangesloten op een aardwarmtebron
 • Telers zijn aangesloten op een duurzame warmtebron
 • Procent van de opbrengst van WKK wordt gebruikt in de kas


 

Ruimte voor biodiversiteit

Onze telers benutten elke hectare optimaal. Dankzij onze innovatieve en efficiënte teeltmethoden zorgen we voor een maximale opbrengst per vierkante meter. Daardoor blijft er meer ruimte over voor echte natuur met verschillende dier- en plantensoorten: biodiversiteit. We hebben met onze kassen zo weinig mogelijk ruimte nodig om zoveel mogelijk voedsel te kunnen te telen. De teelt van groente onder glas in Nederland is momenteel 4000 hectare groot, waar genoeg geproduceerd wordt voor de behoefte in Noordwest-Europa.

Niet alleen door de natuur – letterlijk - de ruimte te geven, biedt onze glastuinbouw ruimte voor biodiversiteit. We telen bovendien zonder de bodem te belasten: de planten groeien op speciale groeimatten en het water vangen we op en gebruiken we opnieuw. Zo voorkomen we dat kunstmatige beschermingsmiddelen en voedingsstoffen in de omgeving terechtkomen en invloed hebben op de natuur.  

Ruimte voor biodiversiteit

Niets gaat verloren

We gaan efficiënt om met onze grondstoffen en laten niets verloren gaan. We verminderen en hergebruiken ons water. Daarnaast zorgen we voor zo min mogelijk reststromen. We zoeken een goede bestemming voor onze buitenbeentjes. Samen met Food Fellows verwerken we smaakvolle buitenbeentjes uit onze reststromen in verse sauzen. Samen met Snijpunt snijden we verse groenten op maat voor verdere verwerking. 

Niets gaat verloren
 • Kilo vruchtgroenten gered van verspilling

Duurzame verpakkingen

We telen onze vruchtgroenten met veel zorg en aandacht. Na de oogst krijgen ze net zo veel zorg en aandacht om op een goede manier bij de consument terecht te komen. Producten die zonder verpakking wel tegen een stootje kunnen of binnen korte tijd worden gegeten, verpakken we niet.

We verpakken de producten die kwetsbaar zijn wél. Op die manier zijn de producten langer houdbaar en gaan we voedselverspilling tegen. Onze ambitie is om niet onnodig nieuw plastic in omloop te brengen. We maken zo veel mogelijk gebruik van recyclebare verpakkingen.

Duurzame verpakkingen