Wij zijn innovatief

We zijn altijd bezig met innoveren

Wij noemen onszelf graag de koploper in innovaties. Een behoorlijk claim, daar zijn we ons van bewust. Maar we doen ontzettend veel op dit gebied. Kijk maar naar de meest moderne teelttechnieken die we gebruiken. Of naar de manier waarop we trends doorvertalen naar het winkelschap. Over onze meest bijzondere innovaties lees je hieronder meer.

Wij groeien

Wij worden groter en groter. Niet alleen in ons eigen land, maar ook in het buitenland groeien we snel. Met onze high tech teeltlocaties in andere landen, brengen we onze Nederlandse kennis en ervaring letterlijk over de landsgrenzen. 

Teeltontwikkelingen

Verduurzaming van de teelt. 

  • We gebruiken warmte-krachtkoppelingen (WKK’s). Ruim 1000 ha van ons areaal wordt op deze manier voorzien van warmte, stroom en CO2. Het grootste deel van de CO2 die vrijkomt in de WKK, gebruiken we namelijk weer voor het gewas.

  • We gebruiken steeds meer duurzame warmte-oplossingen. Hierbij hebben we het over onder andere biomassa, aardwarmte en zonnepanelen. 

  • We experimenteren met LED-belichting. Het is met LED-licht mogelijk om verschillende kleuren licht in te zetten. Daarmee kunnen we gericht sturen in de groei van de vrucht en plant. Ten opzichte van de traditionele belichting bereiken we daarmee een meer constante kwaliteit, verbruiken we minder energie én creëren we minder warmte in het gewas. 

  • Naast deze ontwikkelingen op het gebied van teeltverduurzaming, zijn we bezig met de ontwikkeling van een verbeterde technologie om Brix, smaak en inhoudsstoffen te meten zonder het product te beschadigen. Dit noemen we een non-destructieve meting.

Teeltontwikkelingen

Nieuwe rassen

Keuze voor het ras maakt het verschil

Wij houden ons continu bezig met de ontwikkeling van nieuwe rassen. Smaakverbetering is daarbij het belangrijkste uitgangspunt. We gaan altijd voor de lekkerste tomaten, paprika’s en komkommers. Zo kiezen voor onze mini cherry trostomaten voor de zoete smaak van het ras Saopolo. Onze lekkere cocktailtomaat is van het ras Annico. We telen de Palermo Rashford puntpaprika’s vanwege hun hoge zoetheid.

Nieuwe rassen

Robotica

De ontwikkelingen gaan heel snel

In de afgelopen jaren hebben is er veel getest en verbeterd; meer gebruik van robots in de teelt en oogst komt steeds dichterbij. Dit is de toekomst! Voor het oogsten van onze producten en bladsnijden krijgen we binnenkort hulp van robots in de kas. Maar je komt in onze kassen al meer automatisering tegen. De karren met geoogst product rijden automatisch naar de sorteerhal, waar het sorteren in bakken ook vaak automatisch gebeurd. Zo verminderen we zware arbeid.

Robotica

HortiFootprint

Hoe duurzaam is onze teelt nu écht?

Dat onderzoeken we met de HortiFootprint. Dit is de uitdrukking  voor de millieuimpact op het product. We kunnen die berekenen met de rekenregels die bekend staan als PEFCR. Daarin nemen we een heel breed spectrum van duurzaamheidskenmerken mee voor een objectieve vergelijking. Ons doel is om de HortiFootprint te kunnen gebruiken als leidraad om inzicht te krijgen tussen verschillende teeltsystemen, locaties en segmenten. Zo kunnen we zien waar we nog verder kunnen verduurzamen. Om een goed beeld te krijgen zullen we de berekeningen regelmatig en bij veel van onze telers moeten uitvoeren. Hiermee zetten we een objectieve en heldere standaard voor onszelf, maar ook voor de tuinbouwsector binnen en buiten Nederland.

HortiFootprint
"Harvest House loopt voorop in innovatie. Dat zie je in onze vernuftige teeltmethodes, maar ook in de manier waarop we trends doorvertalen naar het schap."